Onze trainingen lopen altijd al goed. Ik mag wel zeggen: heel goed. We rijden wat af in Nederland om zoveel mogelijk mensen te leren hoe werken veel efficiënter én leuker kan. Hoe? Door optimaal gebruik te maken van Microsoft Teams, Office 365, Outlook, OneNote, Word, Excel en SharePoint en de combinatie daartussen.

We tráinen onze deelnemers niet alleen, we inspiréren ook door middel van het overbrengen van ons enthousiasme en het zoveel mogelijk vertalen naar de eigen praktijk van deelnemers. We denken mee in hún werkproces en adviseren over de te gebruiken tools.

Alles ging prima en lekker. Flink druk. Volle agenda’s.

Toen kwam Corona

De eerste paar dagen waren we stil. Wat nu? De trainingen omzetten naar online trainingen via Microsoft Teams? Dat kan toch nooit zo goed, effectief en inspirerend zijn? Geloof me, zelf was ik de grootste criticus op het gebied van online trainingen.

Trainen via Microsoft Teams

Maar we hebben het gedaan. De lopende trainingen hebben we omgezet naar trainingen via Microsoft Teams. Dank aan onze deelnemers die een rotsvast vertrouwen in ons hadden. Alle trainingen splitsten we op in online modules van 1,5 uur. Aan onze kleine groepen deelnemers hielden we vast, we bedachten technieken om iedereen bij de les te houden, interactie te activeren, te inspireren en alle deelnemers persoonlijke aandacht te geven. We maakten per training een team aan in Microsoft Teams aan waarin we communiceren met deelnemers, waar ze vragen kunnen stellen en met elkaar kunnen brainstormen.

Wát ging het goed en wat bleek het leuk! Natuurlijk was het eerst wat onwennig. De meeste deelnemers zetten hun microfoon uit en sommigen ook hun camera. In mijn woonkamer in plaats van in een vergaderzaal, op mijn blote voeten in plaats van hakken breng ik mijn dagen al pratend tegen een webcam door in plaats van tegen lachende, vragende of serieuze gezichten van mijn deelnemers. Best gek in het begin.

Intussen zijn we dik drie maanden verder. Ik ben vertrouwd geraakt met (en een beetje gaan houden van) dat zwarte gaatje in mijn webcam, ik weet dat ik in een training pas reactie krijg als ik mijn vragen tactisch stel en ik verwacht niet meer dat ik iemand hoor lachen als ik een grapje maak (heel gênant kan ik je zeggen 😊).

Straks weer op locatie? Vast, maar we gaan zien hoe het gaat lopen. Het online of virtueel trainen bevalt heel goed. Niet alleen ik als voormalig (heel) groot criticus ben positief, maar ook de deelnemers (jong, oud, minder digitaal vaardig of expert) zijn enthousiast. We zijn gestart met een inventarisatie onder alle deelnemers aan online trainingen. Wat denk je? Tot nu toe geeft 95% de voorkeur aan een training via Microsoft Teams t.o.v. een training op locatie en 100% zou onze online trainingen aanbevelen bij een collega.

Daar ben ik oprecht even stil van. We hebben het toch maar even gefikst, Vanessa en ik. Trots? Echt wel!