Uit: In de Buurt 9 april 2018

Veel mensen die voor hun werk een computertraining volgen, verheugen zich misschien alleen maar op het broodje kroket tijdens de lunch. Wilma Nedermeijer pakt het heel anders aan. En met succes. Ze geeft trainingen binnen bedrijven, maar voor speciale doelgroepen geeft ze ook workshops in het land. En die zitten bijna altijd vol, want Wilma weet wat de sleutel tot succes is.

Jarenlang was Wilma Nedermeijer secretaresse. Het werken met de computer en verschillende softwareprogramma’s speelden natuurlijk een grote rol. Op een gegeven moment ging ze zich verdiepen in die computerprogramma’s. “Ik wilde meer weten over Microsoft Office”, vertelt Wilma. “Hoe meer ik leerde hoe leuker en interessanter het werd. Op een gegeven moment had ik me door een stapel boeken gelezen die boven mij uittorende. En ik bleef denken: ik wil er nóg meer over weten, ik wil mijn gereedschap door en door leren kennen.”

Alles eruit wat erin zit
Of dat een beetje gek is? Wilma moet lachen, ze vindt van niet. Sterker, ze ziet diezelfde gretigheid bij haar cursisten, want inmiddels heeft ze een goedlopend trainingsbureau: Nedermeijer Office. “Nadat ik uit loondienst ging als secretaresse, heb ik nog jarenlang als freelance secretaresse gewerkt”, zegt Wilma. “Ik werkte door het hele land bij verschillende onderdelen van de overheid zoals bij de politie en de brandweer, maar ook bij grote bedrijven. De werkzaamheden breidden zich uit naar meer managementondersteuning en personal assistant. Het lukte haar om echt alles uit Office te halen wat erin zit. Toen ze dat wist ontdekte ze dat de gemiddelde gebruiker van Office-programma’s, en wie is dat nou niet, maar zo’n twintig procent van de mogelijkheden benut. Ze wilde haar kennis delen met secretaresses, personal assistants en officemanagers.

“Niet zomaar een workshop. Ik spreek de taal van de deelnemers.”

Ik wist niet dat dit kon
“Door Microsoft werd ik gecertificeerd en de hulp aan anderen breidde alleen maar meer uit. Het succes zit hem erin dat er een hele nieuwe wereld voor iemand opengaat. Iedereen zegt: ik wist niet dat dit allemaal kon Outlook, of welk ander Office-programma dan ook. Veel mensen doen werk wat helemaal niet nodig is, daar heb je programma’s voor. En als je weet hoe je die kunt inzetten dan krijg je daar tijd voor terug. Heel veel tijd. En rust. En je hebt een veel betere regie en overzicht.”

Tot op het hoogste niveau
Inmiddels is Wilma een veelgevraagd trainer, tot op het hoogste niveau. Secretariaten, directies en managementafdelingen zijn nog steeds haar doelgroep, voornamelijk incompany, maar ze geeft op verschillende locaties in het land trainingen voor managementondersteuners, ze kunnen zich individueel inschrijven via haar website. En dat gebeurt veelvuldig. “Ik heb een paar leuke locaties, bijvoorbeeld een aparte ruimte in een koffiezaakje waar het gezellig is en waar lekkere koffie en lunch onder handbereik zijn. En altijd weer zitten mensen op het puntje van hun stoel, net zoals ikzelf jaren geleden en vragen ze om meer informatie, meer handigheidjes. Had ik dit maar jaren eerder geweten, zeggen veel cursisten. Wat had me dat veel tijd bespaard.”

Niet zomaar een workshop
Het is niet zomaar een workshop waarvan je na verloop van tijd niet meer weet hoe het ook alweer moest. “Dat komt omdat de informatie direct raakt aan je dagelijkse bezigheden en omdat ik de taal spreek van de deelnemers. Ik weet precies waar ze tegen aanlopen. Wie denkt dat een Office-workshop iets stoffigs is, moet die gedachte echt loslaten. Er zitten zoveel fijne en handige weetjes in die programma’s dat ik die wetenschap gewoon iedereen gun. Het is echt een verrijking. Wat ons onderscheidt van de andere trainingsbureaus is dat wij mensen inspireren slimmer te werken en ze de tools aanreiken om dat te doen. Ook nog eens gericht op hún specifieke praktijk. ”

Lees verder..