‘Groen’, ‘duurzaam’, ‘maatschappelijk verantwoord’. Hippe termen. Maar wat betekenen ze nou eigenlijk écht? En ben ik zelf verantwoord bezig? Feit is dat ik steeds bewuster leef en onderneem.

Neem bijvoorbeeld mijn privésituatie. Ik leef en eet bewust, zoveel mogelijk puur, biologisch en sowieso suikerarm. Ik scheid mijn afval, gebruik milieuvriendelijke schoonmaak- en wasmiddelen en mijn cosmetica bevatten geen chemische ingrediënten.

Zakelijk gezien, als trainer en ondernemer, ben ik best aardig op weg. Ik speur graag naar duurzame, milieubewuste alternatieven voor kantoorartikelen. Sowieso werk ik zelf papierloos, door optimaal gebruik te maken van Outlook en OneNote. Als deelnemers prijs stellen op naslagwerk op papier, krijgen ze dat, maar wel op prachtig kringlooppapier. Want wie heeft ooit bedacht dat papier spierwit moet zijn? Binnenkort ga ik een middagje shoppen bij Bureau Bewust. Een winkel in Utrecht vol duurzame kantoorartikelen.

Is dit een blog om te vertellen hoe goed ik vind dat ik het doe? Nee, juist niet. Ik dacht dat het lastig zou zijn, want ook ik kies graag voor de snelle weg. We zijn immers allemaal druk. Maar zo moeilijk en tijdrovend is het dus niet. Je moet gewoon even weten waar je moet zijn en het stap voor stap doen. Als je het wilt natuurlijk.

“Jij bent dus eigenlijk een geitenwollen sok op hakken!”, zei iemand me laatst. Geweldig! Maar serieus, ik vind het een mooie omschrijving en ben er best een beetje trots op. Het voelt goed om op mijn manier bewuster bezig te zijn. Ik draag graag mijn steentje bij. Hoe (heel heel) klein dan ook.

Duurzaam ondernemer? Dat ben ik nog láng niet. Ook daar ben ik me van bewust. Maar.. mijn eerste stappen zijn gezet.

Wie volgt?

Duurzame groet,

wilma-grey-s

 

 

 

 

 

–foto Marco Nedermeijer